Dünyanın merkezine delik açan delik: Yaşam nasıl keşfedilmeye başlandı?
Dünya’nın mantosuna daha yakın sondajlar yapmak için onlarca yıl harcayan bir gemi, yaşamın nasıl başladığına dair ipuçlarını ortaya çıkarmak için yeni bir yolculuğa hazırlanıyor.
Bilim adamları, 20 yıl önce Dünya’nın merkezine açılan gerçek bir kuyuyu derinleştirmek için araştırma gemisi Joides Resolution’a gidecekler.
Amaç daha derine inmek
Araştırmacılar, yıllar önce açılan ve 1400 metre derinliğinde olduğu tespit edilen çukurun derinliğini 2 bin metre civarına çıkarmak istiyor.
Delik, deniz tabanındaki en derin delik olmayacak, ancak daha önce ulaşılmamış daha derin okyanus kabuğu katmanlarını hedef alarak mantoya her zamankinden daha fazla yaklaşacak. Yeni derinlikte sıcaklıkların 200 dereceye ulaşması bekleniyor.
Çukurun derinleşme süreci oldukça yoğun olacaktır. Gemideki mühendisler, ağır matkapları yaklaşık 1645 metre derinliğe indirmeyi planlıyor.
Deliğin açıldığı Orta Atlantik Sırtı’na bitişik olan Atlantis Masifi, tektonik plakaların birbirinden ayrıldığı ve dünyanın daha derin katmanlarını yüzeye çektiği tektonik bir penceredir.
Bilim adamları, tektonik pencereleri delip geçerek, dünyanın başka türlü erişilemeyecek olan iç kısımlarını inceleyebilirler.
Numuneler yeni derinlikten toplanacak
Araştırmacılar, özel bir kaya ve su karışımının Dünya’da ve muhtemelen diğer gezegenlerde yaşam yaratıp yaratamayacağını araştırmak için yeni derinliklerden örnekler almayı planlıyorlar.
Bu tür derinliklerde bolca bulunan ve magnezyum açısından güçlü bir mineral olan olivin, bazı minerallerin deniz suyuyla buluşması sonucu oluşan “serpantinleşme” reaksiyonu için kritik öneme sahiptir.
Jeokimyacılar, serpantinleşmenin yaşamın başlamasına yardımcı olabileceğini düşünüyor.